Kako profesionalci rade natpise na majicama

Volite majice s natpisima, ali nemate pojma kako ih se izrađuje? Natpisi na majicama proizvod su do kojeg se može doći na mnogo različitih načina, čak i kod kuće uz pomoć glačala. Proces je to kojeg isproba velik broj ljudi, ali ništa ne može nadmašiti kvalitetu koju je jedino moguće postići profesionalnim tiskanjem. Ono što slijedi kratak je pregled najpopularnijih i najraširenijih metoda printanja natpisa na tkanine.

DTG tisak

DTG tisak poznat je i kao digitalni tisak, a jedan je od najboljih načina printanja na tkaninu. Od ostalih se metoda razlikuje po tomu što natpis otiskuje direktno na majicu. Za DTG tisak koriste se moderni printeri, a materijali ne smiju imati nikakva izbočenja. Tijekom printanja boja ulazi u same pore tkanine, zbog čega se uopće može dobiti rezultat koji ne izgleda kao da ste samo nalijepili komad rastezljive plastike na majicu. Natpisi na majicama sve se više rade na točno ovaj način.

Sitotisak

Natpisi na majicama mogu se dobiti i na staromodnije načine. Neke od njih, na primjer sitotisak, koriste i profesionalci. Sitotisak je još uvijek popularan jer unatoč svojoj jednostavnosti daje neke od boljih rezultata. Proces uključuje korištenje okvira preko kojeg su rastegnute delikatne niti svile, a na koje je unaprijed otisnut natpis koji će se prenositi na majicu. Okvir se stavlja na majicu i preko njega se boji tkanina koja treba biti obrađena.

Termo tisak

Termo tisak daje najlošije rezultate od svih navedenih metoda, ali natpisi na majicama dobiveni na ovaj način svejedno su mnogo bolji od onih iz kućne radinosti. Termo tisak podrazumijeva korištenje termo preše, alata koji pomoću topline fiksira materijal na koji je otisnut natpis na majicu koju treba obraditi. U ove se svrhe najčešće koristi vinil, materijal koji se ne raspadne čak ni kad ga se tretira visokim temperaturama, a svejedno ga je moguće bojiti.